2023'te Trafik Cezalarına Yüzde 122 ZAM

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2023 yılı vergi, harç, cezalardaki yeniden değerleme oranları belli oldu. .Buna göre, yeni yılda trafik cezaları yüzde 122.93 oranında artacak.Kırmızı ışık ihlali cezası 427 liradan 952 lira olacak

TÜİK tarafından 2022 Ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla 2023 yılı vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranları belli oldu.

Buna göre, yeni yılda trafik cezaları yüzde 122.93 oranında artacak. Kırmızı ışık ihlali cezası 427 liradan 952 lira olacak. 

Trafik cezaları yeniden değerleme oranında arttırılıyor. Yeni orana göre, bazı trafik cezaları şöyle : 

Emniyet kemeri takmama, park yasağı ihlali cezası 196 liradan 436 liraya,

Engelli otopark işgali 392 liradan 874 liraya,

Kırmızı ışık ihlali 427 liradan 952 liraya,

Kış lastiği takmama cezası bin 137 liradan 2 bin 534 liraya,

Alkollü araç kullanmanın cezası bin 906 liradan 4 bin 250 liraya yükselecek.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre 12 aylık artış yüzde 122.93 oldu. Geçen yıl yeniden değerleme oranı yüzde 36.20 seviyesinde gerçekleşmişti.

Vergi Usul Kanunu kapsamında Cumhurbaşkanı'nın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50 azaltma, yüzde 50 artırma yetkisi bulunuyor. Yeniden değerleme için Ekim ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki 12 aylık ortalama artış esas alınıyor.

Yeni yılda trafik cezalarına yapılacak yüzde 122,93 oranındaki artışı Türkiye genelinde trafik denetiminde görev üstlenen bazı Fahri Trafik Müfettişleri  " FTM Derneği " isimli whatSapp grubunda şöyle değerlendirdiler : 

**Mesut G. : "Şahsen ben bu miktarda ceza yazamam. Empati yapar, aynı ceza bir başka Fahri trafik Müfettiş tarafından bana yazılsa inanın uykularım kaçar, 6000 TL emekli maaşı ile geçinmeye çalışan, halen çalışmaya devam eden bir kişi olarak gerçekten 1000 TL ceza çeyrek maas demektir.

Trafik polisi olarak 27 sene boyunca binlerce sürücüye ceza yazdım. 1982 yılında trafik de durum ne ise 2022 yılında da durum aynı.

Örnek; Emniyet şeridi ihlaline yazılan cezalar ile günümüzde emniyet şeridi ihlali yapanlara yazılan cezaların istatistikleri ve karşılaştırması yapılıyor mu çok merak ediyorum. Ceza yaz yaz nereye kadar..? En önemlisi yazılan cezaların tahsilatı 25 milyon haciz davasında, ödenmeyen trafik para cezaları ile ilgili haciz işlemi yapılıyor mu..? Vergi borcundan, araçlar trafikten men ediliyor.

Trafik cezası ödenmediği için açılan haciz davası var mı ? Cezayı yaz tebliğ et 2' ye katlanana kadar bekle, araç satılırken cezayı öde.. Bu gün yazılan cezanın 2 yıl sonra (af çıkmazsa) iki kat olarak ödenmesi hiç bir caydırıcı etki sağlamaz. Sadece sürücüler ile ceza yazanlar arasında kaosa çatışmaya neden olur."

**Halis K : "Mesut meslektaşımın tespitlerine aynen katılıyorum..Trafik bilinci önce aile, okul öncesi eğitim ve orta öğretim okullarında çocuklarımıza kazandırılmalıdır..Trafik cezası yazmak ile trafik sorunu çözülmez.."

**Alaattin K. : " Elbette eğitim gerekli. Her beş yılda bir sürüş sınavına girmeli, sürücüler bilgilerini tazelemeleri için her yıl internetten 5 trafik sınavı çözmekle zorunlu tutulmalı. Çözmeyene de ceza verilmeli. Ama bizim insanımız cezadan başkasını takmıyor. Bile bile trafik kurallarını ihlal ediyor. Eğitimlisi de eğitimsizi de. Geriye kalan ağır ceza. Maaşı düşük diye cezayı düşük tuttuğumuz sürece vatandaş amaaaaaaan yazsınlar öderiz diyor. Çünkü bütçesini fazla zorlamıyor. Sanki hayati ihtiyaç maddeleri içinde trafik cezası da varmış gibi. Seçim bahanesiyle af da gelince kim takar trafik kuralını. Ölümüne olmamakla birlikte cezai duruma düşmenin gerçekten hayatının dönüm noktası olduğunu anlamasını sağlayacak kadar PSİKOLOJİK TEDAVİ ve HAPİS dahil yüksek cezalar verilmeli."