Emniyet Müdürü İsmail Çalışkan 8 Ayda Polis Olunmaz..!

Emekli Emniyet Müdürleri Derneği (TEMÜD-DER) Genel Başkanı İsmail Çalışkan, son dönemde polis kurşunlarıyla yaşanan ölümlere ilişkin yaptığı açıklamada, bu ölüm olaylarında polisin eğitim eksiliğinin payı olduğuna, üniversite mezunlarının POMEM'de 8 aylık eğitimden sonra polis memuru olabildiğine dikkat çekerek, " 8 ayda polis olunmaz..! , Silah kullanan bir grubun eğitimi en üst düzeyde olması gerekiyor..'" ifadelerini kullandı.

TEMÜD-DER Genel Başkanı Çalışkan :  "8 ayda polis olunmaz..! "

İsmail Çalışkan, “Polis, silah kullanma yetkisini her zaman, rastgele kullanamayacaktır. Yasalar hangi hallerde silah kullanılacağının sınırlarını belirtmiştir.

Silah en son çare olarak ve düzeni bozan kişiyi kaçamaz veya saldıramaz hale getirmek amacıyla kullanılmalıdır.

Ancak bazı olaylarda bunun tam aksini görebiliyoruz. Polis akademisi, polis koleji ve meslek yüksekokullarının çoğu kapatıldı. Polis akademilerinde ve polis kolejlerinde amirler 8 yıllık bir eğitim alıyordu.

Polis Meslek Yüksekokullarında da (PMYO) 2 yıllık bir eğitimin ardından polis memuru olunuyordu. Ancak şimdi üniversite mezunları Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde (POMEM) 8 aylık eğitimden sonra polis memuru olabiliyor.

8 aylık eğitimle polis olunmaz. Silah kullanan bir grubun eğitimi en üst düzeyde olması gerekiyor..” diye konuştu.

" Acemiler, tecrübesizler.. " 

Kıdemli güvenlik danışmanı ve emekli emniyet müdürü Feramuz Erdin de şunları söyledi: “Bu olayda polisler, silah kullanma yetkisine uygun bir şekilde silah kullanmışlar. Çünkü kanun ‘şüpheli bir şahsın kaçması durumunda polis silah kullanır’ diyor.

Burada yetki doğru ama vurulan hedef yanlış. Olay meslekte acemilik, tercübesizlik gibi duruyor. Ateş ederken bunun başka birine isabet etme olasılığı bilinir.

Normalde mahalle arasında polisin silah kullanmaması gerekirdi. Üstelik karşılarından kendilerine gelen bir atış da yok. Kanun ateş etmesine izin verse de, pratikte polisler burada silah kullanmazlar.”

"Polislerin tabanca ile atış eğitimleri çok yetersiz.. "

Sosyal medyada bu konu hakkında paylaşım yapan  EM-PO Polis Emeklileri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Moderatörü Halis Kahraman da, " Polislerin tabanca ile atış eğitimleri çok yetersiz.. Yılda sadece 25 adet mermi yakarak, hedefte tam isabet kaydetmeleri imkansız..Emniyet teşkilatında görevli lisans mezunu binlerce polis memuru hatta doktora yapmış polis memurları bile varken dış kaynaktan Su Ürünleri Fakültesi mezununun Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) 8 aylık polis eğitimi ardından 30 yıllık polis memurunun başına polis amiri yani komiser yardımcısı olarak tayin edilmesi çok yanlış..Bu polis amirinden nasıl hizmet ve başarı beklenir..?" ifadelerini kullandı.

Polisin yanlışlıkla vurduğu 18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız  öldü..

Geçtiğimiz günlerde, İstanbul Beyoğlu’nda polis, silahlı gasp şüphelilerini takip sırasında ateş açmış, mermilerden biri o sırada babaannesini ziyarete gelen 18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız’a isabet etmiş, genç kız kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından gözaltına alınan 2 polis memurundan A.D. ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçundan tutuklanırken, H.B. ise serbest bırakılmıştı.