EMNİYETTEN 112 ACİL SERVİS PERSONELİNE YÖNELİK EĞİTİM

Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokolü ile 112 Acil servis çalışanlarına adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluklar konusunda eğitim veriliyor.

EMNİYETTEN 112 ACİL SERVİS PERSONELİNE YÖNELİK EĞİTİM
Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokolü ile 112 Acil servis çalışanlarına adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluklar konusunda eğitim veriliyor.
Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan ‘Acil Sağlık Hizmetleri Personelinin Adli Vakalarda Maddi Delillere Yaklaşım’ protokolü ile EGM Kriminal Daire Başkanlığı'ın uzman eğitmen polisleri tarafından 112 Acil servis çalışanlarına adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluklar konusunda eğitim veriliyor.
Çalışma ile sahada yaşanan ve yaşanacak olan adli vakalarda acil sağlık hizmetleri personelinin, tıbbi müdahalenin yanı sıra hukuki boyutta da doğru yaklaşımını sağlanıyor
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi twitter hesabından eğitimlere ilişkin yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı : " 112 Acil Servis personeline yönelik adli vakalarda delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluklar eğitimleri devam ediyor."
Olay yerinde güvenliğin sağlanması, emniyet güçlerinin asli görevleri ancak yapılan araştırmalar, olay yerine genellikle ilk olarak ambulansın geldiğini bu nedenle olay yeri güvenliğini sağlamak ambulans ekibine kalmakta.
Protokol; eğitimlerin planlanması, eğitim materyallerinin hazırlanması, pilot olarak belirlenecek bir ilde acil sağlık hizmetleri personeline eğitim verilmesi, pilot uygulama sonuçlarına göre eğitimlerin tüm illere yaygınlaştırılmasını kapsamakta.
Eğitimler, Emniyet Genel Müdürlüğünce belirleniyor, alanında uzman personel tarafından yapılıyor.. Eğitimlerde personele adli vakalarda görevliler gelene kadar delilleri saklama ve koruma durumlarının önemi anlatılılıyor. Eğitime katılan personele katılım belgesi de veriliyor..
Eğitimlerde olay yeri, olayın özelliği yangın, trafik kazası, patlama, göçük, terör olayları vb. gelişebilecek tehlikeler, adli deliller, olayın üzerinden geçen zaman açısından değerlendirilmeler ile ilgili bilgiler veriliyor.. Olay yerinin doğru ve yeterince değerlendirilmesi, etkin güvenlik önlemlerinin de alınması ve olay yerindeki bulguların gözlenip değerlendirilmesi bilgileri de katılımcılara iletiliyor
Her türlü kaza, yaralanma veya ölümle sonuçlanan olaylar, intihar ve cinayet olayları gibi adli mercileri de ilgilendiren durumlarda delillerin korunması gerektiği belirtiliyor. Adli mercilerce verilecek kararda, olay yerindeki delillerin değerlendirilmesi önemi anlatılılyor.. Adli delillerin yer değişikliği, tahrip edilmesi ya da yok edilmesi adli mercilerin yanlış karar vermesine ve kişi haklarının ihlaline neden olabileceği için sağlık personeli, acil tıbbi bakım uygularken ortamda yapılan değişiklikleri usulüne uygun yapması ve güvenlik güçlerine yaptığı çalışmalarla ilgili nasıl bilgi vereceği örneklerle anlatılılyor.. Örnek olarak giysinin kesilmesi, yaralının yerinin değiştirilmesi, üzerinde bulunan materyallerin alınması gibi olay ile ilgili tüm detayların titizlikle anlatılıyor. 

Haber:Halis Kahraman
www.polisbasin.com.tr