İSTİKLAL MARŞI ve MEHMET AKİF

İstiklal Marşı Türk milletinin hürriyet ve bağımsızlık uğruna milli mücadelenin verildiği günlerde milli şair vatansever Mehmet Akif Ersoy tarafından ruhla bedeni , vatanla istiklali bütünleştiren en büyük müşterek değerlerinden biridir.

-İstiklal marşı bayrak sevgisinin  vazgeçilmez haykırışıdır.

-İstiklal marşı kararlılık, azim ve cesaretin sembolüdür.

-İstiklal marşı Türk milletinin maddi-manevi değerler bütünüdür. 

-İstiklal marşı dosta güven, düşmana korku salan hürriyet manzumesidir.

-İstiklal marşı istikbalin teminatı, istiklalin meşalesidir.

-Türk milletinin şanlı tarihinden süzülüp gelen yeniden dirilişidir.

-Türk milletinin ordusunun kahramanlık destanıdır

-Allah’a sığınma ve millet adına yapılmış en güzel duadır.

-Vatan aşkı ve kendine güvenin ifadesidir. 

-Şanlı mazi ve vaat edilen istikbaldir.

-Türk milletinin sarsılmaz iman gücünün ifadesidir.

-Allah’ın Türk milletine vadettiği zaferin 

müjdecisidir.

-Allah’a yapılan yakarıştır.

-Bayraklaşan Türk ordusunun destanıdır.

-Türk milletinin zalime karşı sarsılmaz duruşudur.

-İstiklal Marşı Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ve zaferler bütünüdür. 

 

İstiklal Marşına giden yol Çanakkale destanı şiiri ile başlamıştır. Akif’in Çanakkale destanı yeniden dirilişin çığlığıdır. 

Anadolu’nun işgali düşmanın sırtlanları gibi her cepheden saldırdığı son vatan parçasının kan ve barut kokusunun sardığı böyle bir günde İstiklal marşını kaleme almıştır.

        Akif şiirine “KORKMA” diye başlamakla geleceğim ümit tohumlarını ekmiştir. Bu kelime korkmak anlamında olmayıp adeta cephede komutan tarafından verilen kesin emir hükmündedir. Bu ifade binlerce yıllık Türk tarihinin ihtişamından beslenir. Ayrıca Akif’in “korkma” diye başlaması Hz. Muhammed ( SAV) Hz. Ebubekir’le mekkenden medine’ye hicret ederken Sevr mağarasında müşriklerin onlara yaklaşması üzerine Hz. Muhammed’in (SAV) korkma Allah bizimle beraber diye teselli etmesi gibi Mehmet  Akif’i de “Korkma Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır parlayacak, o benimdir o benim milletimindir ancak. 

     Her şeyin bitti sanıldığı bir zamanda bile hiç bir şeyin bitmediğini “ Korkma Allah bizimledir” manevi ifadesiyle İstiklal ve bağımsızlığımızın bu vatanda tüten en son ocak, en son ev, en son Türk kalıncaya kadar milli varlığımız ve Bağımsızlık Bayrağımız dalgalanmaya devam edecektir demektir.

     O buhranlı günlerde Mehmet Akif tarafından yazılmış burcu burcu vatan, hürriyet ve bağımsızlığımızın ifadesi “İstiklal Marşı” 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde Mustafa Kemal Paşa ve Meclis üyelerinin ayakta tekrar tekrar dinleyerek kabul edilişinin 101. yıl dönümünde milli marşımızın yazarı Mehmet Akif'i,  onu alkışlarla ve milli heyecanla kabul eden Gazi meclisi başkanı Mustafa Kemal Paşa ve Meclis üyelerini, vatanımızın bağımsızlığı uğruna şehadet şerbeti içen tüm şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun. 

      İstiklal Marşı’nın her kıtası, her cümlesi, her kelimesini ifade etmeye çalışsak sayfalar yetmez. Şanlı Türk tarihi  bağımsızlık, vatan, bayrak, ezan, Allah ve peygamber sevgisi ancak bu kadar ifade edilir. 

     Okulda öğretmenler, ailede veliler çocuklara gençlere İstiklal marşını, Fatiha’yı ezberletir gibi manasını idrak ederek ezberletmeli. Fatihasız namaz olmadığı gibi istiklal marşımız olmadan vatan sevgisi olmaz.

     Ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli. 

Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli

Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli 

Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

 

Köşe Yazarı: Abdullah KAPLAN